In de onderbouw van locatie havo/vwo – Anke & Christina

De brugklas

Les in verschillende lokalen, kijken in Magister, huiswerk en vroeger opstaan; daar moesten Christina (links op foto) en Anke (rechts op foto) best even aan wennen… Maar leuk op school hebben ze het zeker. Beide zitten ze op het Dockinga College, locatie havo/vwo onderbouw. Anke en Christina vertellen over de brugklas. Christina zit op het gymnasium en Anke op atheneum. Christina (12) begint: “In het begin kende ik nog niemand. Best spannend vond ik dat… Maar nu heb ik vele vrienden. Ik heb mijn draai gevonden.”

Voor Anke (13) was dat heel anders: “Ik kende al heel veel leeftijdsgenoten van de basisschool, dus dat scheelde. Daarom heb ik ook voor het Dockinga College gekozen; vanwege mijn vrienden. En omdat ik toen al een goed gevoel bij deze school had. Waar ik het meest aan moest wennen was in Magister kijken en dat je les in verschillende lokalen hebt. Gelukkig weet ik de weg in school nu goed te vinden.”

Veel te beleven

Anke: “Op school hebben we veel leuke opdrachten en er worden veel activiteiten georganiseerd. Ieder jaar hebben we een uitje met de mentor bijvoorbeeld, super leuk! En we gingen een keer met school naar de Elfstedenhal in Leeuwarden! Op het Dockinga College is veel te beleven.”

Maar wat de havo/vwo-school in Dokkum écht leuk maakt, zijn de docenten. “Je kunt altijd bij ze aankloppen als je iets niet snapt en ze helpen je graag. Op onze school is zelfs een DC+ lokaal; een ruimte waar je terecht kunt voor hulp bij je huiswerk. Dat vind ik erg fijn”, vertelt Christina. “En je kunt altijd een gezellig praatje met de docenten maken”, voegt Anke hieraan toe. “Iedereen is super sociaal en de docenten doen echt goed hun best. Ze overleggen veel met ons en proberen rekening met ons leer- en werktempo te houden.”

Favoriete plekken in school

Christina: “Onze favoriete plekken in school zijn de zitkuil en het muzieklokaal. Maar soms zoek ik de rust ook graag op. Bij de bankjes in de garderobe bijvoorbeeld. Eigenlijk voel ik mij overal in school thuis en wat ik erg prettig vind, is dat de onderbouw in een ander gebouw dan de bovenbouw zit. Zo voel ik mij niet snel klein.”  

En wat is jullie favoriete les? “Iets waar we creatief bezig mogen zijn, zoals bij Beeldende Vorming (BV). Vaak worden onze kunstwerken in de school opgehangen, zodat iedereen ze kan zien, echt tof”, vertelt Anke.

Gymnasium

Christina vertelt over het gymnasium: “Ik heb voor het gymnasium gekozen, omdat ik uitdaging zocht. En ik vind het leuk om Grieks en Latijn te leren. Erg handig voor later; ik wil misschien dokter worden.”

“Wat deze talen leuk maakt? Grieks vanwege de mythes en dat het een totaal ander alfabet kent. En Latijn vanwege de geschiedenis met de Romeinen, dat vind ik heel interessant!”

Vind je Latijn lastig? “Nee, veel woorden komen ook in het Nederlands voor en dat maakt het een best makkelijke taal. Denk bijvoorbeeld aan cardio, wat hart betekent. En een groot voordeel van het leren van Grieks en Latijn is dat andere talen als Frans en Duits ook makkelijker worden.”

Kortom: wil je meer leren over de geschiedenis en Grieks en Latijn kunnen spreken? Kies dan voor gymnasium!

Tips van Anke en Christina:

  1. Wees niet bang of zenuwachtig, want alles komt goed!
  2. Heb je moeite met je huiswerk? Stap dan naar DC-plus. Ze helpen je daar graag, dus wees niet bang om om hulp te vragen!
  3. Houd Magister goed in de gaten; daarin staan je huiswerk, de toetsen en lessen.
  4. Kijk vooruit wat je moet doen, zodat je het huiswerk goed in kunt plannen.

Wist je dat…

Het Dockinga College havo/vwo LHBTIQ+ vriendelijk is? “Op paarse vrijdag dragen al onze docenten een paars T-shirt”, laat Anke weten.