Naar de middelbare school, niks spannends aan – Jolanda

De brugklas is voor veel leerlingen spannend, behalve voor Jolanda (14) uit klas 2 van vmbo-gt. “Ik had er gewoon heel veel zin in, dus was ik niet zenuwachtig op mijn eerste dag. Integendeel, want al vanaf dag één spreek ik met tweedeklassers en nog steeds leer ik nieuwe mensen kennen. Mensen herkennen mij aan mijn hoedje en gelukkig mag ik die tijdens de lessen op mijn hoofd houden; met dank aan mijn mentor Meneer de Boer.”

Leuke sfeer

“Op mijn school heerst een gezellige sfeer. In het gebouw zijn veel warme kleuren te zien. En ik heb gewoon erg leuke docenten. Dat maakt naar school gaan leuk. In de pauzes zit ik met een hele groep te kletsen in de kantine. Iedereen mag aansluiten en iedereen hoort erbij. Dat is typisch vmbo-gt: een sociale school zonder ruzies.”

Moest je ook wennen aan de verschillende lessen? “Eigenlijk niet. Dat ik ieder uur een andere les heb, vind ik juist heel fijn. Rennen van lokaal naar lokaal. Economie vind ik het leukste vak. Op mijn eerste toets haalde ik een 9,2! Later wil ik een eigen bedrijf beginnen, dus dan is economie ook wel erg handig.”

Op de fiets naar school

“Iedere dag fiets ik van Oosternijkerk naar Dokkum, een tocht van ongeveer 10 kilometer. Ver vind ik dat niet. In de zomervakantie ben ik zelfs van mijn woonplaats naar Valkenburg gefietst, dus deze afstand naar school is daar niks bij”, zegt ze lachend.

Vele activiteiten

Wat voor activiteiten vinden er op jouw school plaats? “We hebben al drie keer in Leeuwarden geschaatst, een keer gezwommen in Dokkum, een disco gehad in de kantine, we zijn naar de dierentuin in Emmen geweest en als afsluiting van vorig schooljaar gingen we suppen en barbecueën. Op mijn school is altijd wel iets te beleven.”

Tips van Jolanda

  1. Zet je fiets op slot.
  2. Vink je huiswerk meteen af in Magister als het klaar is, zodat je weet wat je al hebt gemaakt.
  3. Begin op tijd met het leren voor SO’s (schriftelijke toets). Als je elke dag een beetje leert, onthoud je het sneller.